juiste vingerzetting op de piano

Advies voor beginnende pianisten

Als beginnende pianist kunnen een paar tips of adviezen altijd wel van pas komen. In deze blog kom je een aantal dingen te weten, welke het piano spelen er alleen maar eenvoudiger op maken. Ten eerste is het belangrijk om een juiste zithouding aan te nemen achter de piano. Hiermee voorkom je problemen en blijft het piano spelen veel leuker. Daarnaast is de vingerzetting op het klavier erg van belang om een goede pianist te kunnen worden.

Wat is de juiste zithouding?

Een juiste zithouding begint met een goed zitmeubel. Pianisten maken vaak gebruik van een pianokruk- of stoel. Pianokrukken zijn in hoogte verstelbaar met een schroef. Een pianostoel heeft een rugleuning en wordt door middel van een hendel omhoog en naar beneden gebracht. Wanneer je de juiste zithoogte hebt, dan is het tijd voor een rechte rug. In het dagelijkse leven zit je enorm veel en daarom is een rechte rug erg belangrijk. Wanneer je tijdens het piano spelen naar voren gaat buigen is de kans op rugklachten groot. Vaak krijg je eerst last van je nek, omdat je als beginnende pianist de toetsen op het klavier nog niet kent (precies hetzelfde als bindtypen op de computer).

Vingerzetting op het klavier

Het hebben van een juiste vingerzetting op het klavier kan in het begin erg lastig zijn. Veel pianisten beginnen vaak niet met beide handen tegelijk piano spelen. Dit is in principe niet erg, maar wissel dan wel af van hand. Daarnaast moeten je ellebogen een hoek van 90 graden vormen. Vervolgens zet je je handen evenwijdig van elkaar op het klavier. Hiervoor is het belangrijk dat je het klavier in twee delen opsplitst. Tijdens het piano spelen horen je handen bol te staan, net alsof je een tennisbal vasthoudt. Daarnaast is het belangrijk dat alleen je vingertoppen de toetsen aanraken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s