Piano notenbalk leren lezen

piano bladmuziekAls je een muziekinstrument wilt leren bespelen, dan zal je vrijwel altijd te maken krijgen met de notenbalk. Ook tijdens het piano spelen is het belangrijk om bladmuziek bij de hand te hebben. Maar wat is eigenlijk  bladmuziek en waaruit bestaat het eigenlijk. Nou dat kom je onder andere in deze blog te weten.

Bladmuziek voor de piano

Bladmuziek is zowel belangrijk voor muzikanten als voor zangers. Hierin staat onder andere welke toonhoogte je moet aanhouden. Daarnaast is bladmuziek opgebouwd uit meerdere notenbalken. Soms komt het voor dat bladmuziek bedoeld is voor een heel orkest. In dit geval staat er bij elk complet meerdere notenbalken, zodat alle muzikanten weten wat ze moeten spelen. Bij een piano is dit vaak gewoon één notenbalk met daarop de muzieknoten.

Hoe is een notenbalk opgebouwd?

Een notenbalk voor de piano bestaat uit meerdere onderdelen. Denk hierbij aan de lijnen waarop de noten komen te staan en de muzieksleutels. Notenbalken kennen vijf lijnen met daarop of tussen de muzieknoten. In sommige gevallen komt het voor dat een muzieknoot een te hoge of lage toon heeft, waardoor deze buiten de notenbalk komt te staan. Om ook deze noten te kunnen lezen maakt men gebruik van hulplijnen. Dit zijn korte dikke streepjes, welke bij deze noten worden geplaatst.

De notenbalk wordt opgedeeld met maten. In deze maten komen de muzieknoten te staan. Een maat herken je aan de maatstrepen op de notenbalk. Naast maten heeft elke notenbalk ook een muzieksleutel. Met deze sleutel wordt als het ware de notenbalk geopend. De muzieksleutel geeft namelijk aan waar de eerste noot wordt geplaatst. De volgende muzieksleutels worden onderscheiden: G, F en C-muzieksleutel.

Notenbalk lezen tijdens het piano spelen

Tijdens het piano spelen zal je de notenbalk moeten lezen om op een correcte wijze een piano liedje te kunnen spelen. In dit geval kun je ervoor kiezen om het bladmuziek te printen of gewoon digitaal weer te geven op een tablet, laptop of mobieltje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s