Het notenschrift begrijpen

notenschriftHet notenschrift, welke ook wel wordt aangeduid met bladmuziek, is en blijft belangrijk voor het bespelen van een muziekinstrument. Toch kiezen veel muzikanten ervoor om niet meteen te beginnen met het leren van het notenschrift. In dit artikel komen een aantal onderdelen van de notenbalk aan de orde, welke vrijwel meteen toepasbaar zijn bij het muziek leren lezen.

Wat zijn de notennamen?

Elke muzieknoot heeft zijn eigen naam om verwarring tijdens het spelen te voorkomen. Zo kennen we stamtonen, welke eigenlijk de eerste zeven letters zijn van het alfabet. Daarnaast is het belangrijk om het verschil te weten tussen noten (hetgeen wat gezien wordt) en de tonen (wat je daadwerkelijk hoort).

Welke symbolen kennen we nog meer?

Naast de muzieknoten kennen we ook nog de rusten, voortekens en sleutels. De rusten geven in tegenstelling tot de noten een stilte aan in een muziekstuk. Net als de noten worden de rusten gewoon op de notenbalk geplaatst met symbolen. Voortekens worden zoals de naam al aangeeft voor de noten geplaatst. We kennen de volgende twee voortekens: kruizen en mollen. De kruizen kunnen een noot met een halve toon verhogen, maar een mol kan juist met een halve toon verlagen. In sommige gevallen worden er voortekens aan het begin van de notenbalk geplaatst, waardoor de tekens betrekking hebben op alle noten op die lijn.

De laatste symbolen zijn de sleutels. We kennen de volgende muzieksleutels: G, F en C. Een sleutel heeft net als een sleutel voor een deur de functie om iets te openen. Muzieksleutels geven namelijk aan met welke noot een notenbalk wordt geopend. De naam van de sleutel geeft aan met welke sleutel wordt begonnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s