Fascinerend die notenbalk

notenbalk voor bladmuziekAls pianist ben je vast weleens in aanraking gekomen met het notenschrift. Dit notenschrift wordt ook wel verwoord als bladmuziek. Het bladmuziek voor de piano is niet veel anders, dan die voor een ander muziekinstrument. Deze bestaat namelijk gewoon uit een notenbalk met daarop de noten. Nu wil je natuurlijk meer weten en daarom zullen we dit artikel geheel wijden aan de notenbalk.

Structuur van de notenbalk

Een notenbalk bestaat uit meerdere lijnen met daarop de muzieknoten. Om precies te zijn vijf lijnen. Vroeger waren dit er nog weleens drie, maar dat was niet echt optimaal. Soms vallen de noten ook buiten de notenbalk, waardoor deze niet meer goed leesbaar zijn. In dit geval gebruikt men hulplijnen, wat eigenlijk korte streepjes zijn welke bij deze noten worden geplaatst.

Andere tekens op de notenbalk

Naast de muzieknoten kennen we ook nog de sleutels, voortekens en rusten. Dit zijn net als de muzieknoten symbolen voorop de notenbalk. Zo openen we met een sleutel eigenlijk de notenbalk. Deze geeft namelijk aan op welke lijn de eerste noot komt te staan. Zo zijn er drie verschillende sleutels te kennen: G, F en C. Het spreekt voor zich dat de sleutel vernoemt is naar de noot die het eerst wordt geplaatst.

Voortekens worden in tegenstelling tot de sleutels bij de noten geplaatst, maar soms ook vooraan bij de sleutel. We kennen de volgende twee voortekens: kruizen en mollen. Met een kruis wordt een muzieknoot met een halve toon verhoogd en bij een mol juist verlaagd. Wanneer een voorteken vooraan wordt geplaatst betekent dit, dat alle noten op de desbetreffende lijn worden verhoogd of verlaagd.

Rusten verschillende niet veel van de muzieknoten, want deze worden ook gewoon op of tussen de lijnen van de notenbalk geplaatst. Een rust geeft in dit geval geen toon aan maar een stilte. Dit gebeurt op basis van een zogenaamde telwaarde, welke ook van belang is bij de noten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s